Templomunk nyitvatartása

Többen is kérdezték, illetve panaszkodtak, hogy a Szent Imre templom előterét zárva találták. Ezzel kapcsolatban a következőket szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel.

Mi is azt kérjük mindenkitől, hogy a járvány ideje alatt “maradjanak otthon”. Tudjuk, hogy azok, akik minden nap az eucharisztiában jelenlevő Krisztusból merítettek erőt, azoknak különösen is nehéz, hogy most nem tudnak a templom csendjében, békéjében minderre rátalálni.

Az utolsó nyilvános vasárnapi szentmise evangéliumában hallhattuk Jézus szavait:
„Elérkezik az óra, amikor sem ezen a hegyen, sem Jeruzsálemben nem fogják imádni az Atyát… Elérkezik az óra, s már itt is van, amikor igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát. Mert az Atya ilyen imádókat akar. Az Isten lélek, ezért akik imádják, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk.” (Jn 4,21-24)

Isten mindenhol jelen van. Otthonunkban is. Most annak az ideje van, hogy otthonunkban is rátaláljunk. Mindettől függetlenül a templom előterét igyekszünk minden nap nyitva tartani, hogy akinek éppen a templom előtt visz el az útja, az betérhessen.

Továbbra is küzdünk a téren táborozó hajléktalanokkal, akik rendszeresen tábort vernek a templom előterében. A templom mindenki számára nyitott hely az imádságra, de nem tartjuk nyitva azok számára, akik nem az imádságot keresik. A hajléktalanok általában nem imádkozni térnek be, hanem ott próbálják élni életüket, a templomban dohányoznak, alkoholt isznak, sőt egyesek a szükségletüket is bent végzik el.

A Szent Imre templom előterében táborozó hajléktalanok 2020. március 30-án

Ha a templom előterét napközben zárva találja, annak leggyakoribb oka, hogy másként nem tudtuk a hajléktalanokat távol tartani.