Gyakran ismételt kérdések jegyesektől

Mikor kell jelentkeznünk? Lehet egy évnél távolabbi időpontot is foglalnunk? – Azt javasoljuk, hogy amikor már tervezik az esküvőt, vegyék fel a kapcsolatot a plébániával. Akkor is javasoljuk ezt, amikor még a pontos időpontot nem választották ki. Túl korán sosem lehet jelentkezni, az viszont gyakrabban előfordul, hogy a kiszemelt időpontot már más lefoglalta. Az alábbi naptárban láthatják a már lefoglalt időpontokat:


Van jegyesoktatás? Hogyan történik? – Van egy pinceklubunk, ott szoktunk találkozni a jegyesekkel, összesen négy alkalommal. A találkozások jellege inkább “beszélgetés”, mint “oktatás”. A házasságkötés négy fontos alapkérdését beszélgetjük át. Hétfő esténként vannak a beszélgetések 19.00 és 20.00 óra között. A hónap első hétfőjén van az 1. téma, a hónap második hétfőjén van a 2. téma, a hónap harmadik hétfőjén van a 3. téma és a hónap negyedik hétfőjén van a 4. téma. Ez így ismétlődik minden hónapban. Az a lényeg, hogy minden pár részt vegyen egyszer az 1. témán, egyszer a 3. témán, egyszer a 2. témán és egyszer a 4. témán. Igen, a sorrend is tetszőleges. 🙂 Lehet egyszerre, egy hónap alatt “lezavarni”, vagy az esküvőig időben elosztva. Arra ügyelni kell, hogy ha egy adott hétfőre ünnep esik (pl. húsvéthétfő), akkor azon a napon nincs jegyes-beszélgetés, illetve júliusban a nyári szabadság miatt egyáltalán nincs.


Milyen hosszú a szertartás? – Abban az esetben, ha nem nászmisével történik az esketés, akkor a szertartás 30 perces. A nászmisés esküvő kb. 1 órás. A nászmisés esküvőt csak abban az esetben javasoljuk, ha mindkét félnél a család rendszeresen jár templomba, ismerik a szentmise menetét.


Mikor kell megérkeznünk a templomhoz? Hányan férnek be a padokba? – A szertartás előtt negyed órával tud a család bemenni a templomba. Javasoljuk, hogy akik az ünnepélyes bevonulásban nem vesznek részt, foglalják el a padokban helyüket. Az első padsorokban a legközvetlenebb családtagok szoktak leülni, a többi családtag, barát a mögöttük levő padokban. Összesen 36 padsor van, egy padsorban 6 fő tud nagyon kényelmesen elférni.


Lehet virágszirmot/rizst szórni? – A templomban kérjük ne szórjanak különböző díszítéseket. Gondoljanak arra, hogy nagy eséllyel Önök után egy másik pár is oltárhoz lép. Nem szép, ha az ötödik szertartásnál már vastag rizs és kókadt virágszirom párnán kell a párnak bevonulni. A templom ajtón kilépve közterületre érnek, arra a részre már a közterületre vonatkozó szabályok érvényesek. Nem hallottunk róla, hogy emiatt bárkit megbüntetek volna. A rizs, élő virág szirma, a buborék gyorsan lebomló tárgyak, ezekért biztosan nem szólnak. A papírszirmok, a konfetti már határeset…


Van-e díja a házasságkötésnek? Ha igen, akkor az mit tartalmaz? – Igen, a házasságkötésnek van egy úgynevezett “stóladíja”. Ennek aktuális összegéről a plébániahivatal elérhetőségén tudnak érdeklődni. Az összeget akár a plébániahivatalban személyesen, akár a plébánia bankszámlájára utalással is befizethetik. Az összegben a plébánia mindent biztosít az esküvőhöz: a templom előkészítését (alap virág díszítés, padok végén fehér szalag, középen piros szőnyeg…) és a munkatársak szolgálatát (pap, kántor, sekrestyés).


Ki lehet a tanúm? – Az esküvői tanúkkal kapcsolatban nincs különösebb elvárás, bárki lehet.


Mi van akkor, ha a párom nincs megkeresztelkedve? – A katolikus házasságkötés minimális feltétele, hogy legalább az egyik fél legyen katolikusnak keresztelve. Természetesen lehetőséget biztosítunk arra, hogy aki nincs megkeresztelkedve, az megkeresztelkedhessék, de ez nem feltétele a házasságnak.


Köthetek-e házasságot, ha nem voltam elsőáldozó vagy bérmálkozó? – A katolikus házasságkötés minimális feltétele, hogy legalább az egyik fél legyen katolikusnak keresztelve. A többi szentség pótolható, de nem feltétele a házasságkötésnek.


Ha van pap ismerősöm, ő is tarthatja az esküvőnket? – Természetesen akár családtag, akár ismeretség révén, ha van olyan pap, akit szeretnének felkérni erre az eseményre, akkor annak nincs akadálya. Az adatfelvételnél ezt mindenképpen jelezzék majd. Kérjük, hogy ebben az esetben a tiszteletdíjat felé külön rendezzék.


Templomdíszítésben lehetnek kéréseink? – Egy alapdíszítést mindenkinek biztosítunk. Ebben az alapdíszítésben benne van a főoltár virágdíszítése, a padok végén egy-egy fehér szalag (masni) és a templomon középen végigfutó piros szőnyeg. Ezt mindenkinek előkészítjük. Természetesen ezen felül bármit díszíthetnek, vagy akár kérhetik, hogy egyik-másik elemet ne tegyük oda. A plusz díszítésnél vegyék figyelembe, hogy barokk stílusú templomról van szó, amely önmagában díszes. Nagyon sok virágot be kell vinni ahhoz, hogy látszódjék. Természetesen mi örülünk, ha pluszban díszítenek, esetleg érdemes egyeztetni az Önök előtt vagy utánuk levő párral.


Ha valami éneket, orgonaművet szeretnénk, akkor arra is van lehetőség? – A kántorúrral tudnak egyeztetni a bevonulási és kivonulási orgonaművekkel kapcsolatban. Arra is van lehetőség, hogy templomba illő, különböző zenei betétek legyenek az esküvőn, ha van a családban, vagy az ismeretségben olyan személy, aki játszik valamilyen hangszeren, vagy énekel. Egy vagy két ilyen zenei betét néhány percben belefér a szertartás menetébe.